Hírek
2025. nov. 9.
admin
Eramus+ Szicília Modica

Erasmus+ pályázatunk (Promoting healthy lifestyle for Zoomers (Generation Z) and Alpha Generation with the help of ICT tools - 2023-2-HU01-KA210-SCH-000174693) harmadik mobilitásának helyszíne a mesés, festői szépségű Modica volt Szicíliában, Olaszországban. Partneriskolánk és vendéglátónk az I.P.S. Principi Grimaldi Középiskola volt. 2025. október 19-én, vasárnap hajnalban vette kezdetét a közel egy hetes tanulmányutunk. Hosszú és kalandos órákkal a hátunk mögött este 9-kor érkeztünk Modicába. Öt hónap elteltét követően örömteli volt az újra találkozás. Elfoglaltuk szállásainkat és mindannyian izgatottan vártuk a ránk váró további élményeket.
Október 20-án, hétfő reggel találkoztunk a projektben résztvevő tanárokkal és diákokkal. Bejártuk az iskolát, megismertük az iskola által oktatott szakmákat a turizmus-vendéglátás, a szemészet és a mezőgazdaság területén. Betekintést nyertünk a szemvizsgálatok és szemüvegkészítés rejtelmeibe, bele láthattunk a recepciósok munkájába és megtekinthettünk számos tanműhelyet és laboratóriumot. Az iskolai bejárást követően a diákok bemutatták saját hazájuk, városuk nevezetességeit és iskoláikat. Majd lehetőségünk volt az iskolai menzát is kipróbálni.
A délutánt Modica óvárosának utcáin járva a város történelmének megismerésével folytattuk.
Az óváros egy UNESCO világörökségi helyszín, amelyet barokk stílusban épült templomok és épületek díszítenek. A legszebbekbe, mint a San Giorgio és San Pietro templomok, ellátogattunk mi is. Az óvárosban a templomok sora megszámlálhatatlan. Kis túlzással minden utca egy templomhoz vezetett. Megkóstolhattuk a város híres csokoládéját, ami ősi recept szerint készül, melyben a kakaóbabot kézzel őrlik és ehhez az őrleményhez nádcukrot adnak, ami miatt jellegzetesen szemcsés állagú lesz.
Míg az estét a diákok a befogó családjaikkal és barátaikkal töltötték megismerve a helyi szokásokat, kultúrát, diákéletet, a tanárok közös vacsora keretében folytatták az eszmecserét.
A keddi nap, október 21-e, egy előadással indult a Mediterrán diéta történetéről, alapelveiről és fontosságáról. Az előadás után a diákok vegyes nemzetiségű csoportokban workshop keretében azt a feladatot kapták, hogy állítsanak össze egy receptet a mediterrán étkezési elveket alapul véve.
A recepteket a pénteki, záró napon prezentálták. Munka után édes a pihenés tartja a mondás, így délután ellátogattunk a Cava d'Ispica-ba, egy ősi kőfejtő területére, ahol egy vízimalom működik, majd egy gabonatermesztéssel foglalkozó családi vállalkozást ismertünk meg, akik lisztet, tésztaféléket és különféle pékárukat állítanak elő. Tipikus olasz ételeket kóstolhattunk itt is, köztük a népszerű és finom arancino-t. Késő délután Sampieri tengerpartján élvezhettük a Dolce Vita-t.
A szerdai napot, október 22., Szirakúza városában töltöttük. Sétálhattunk az egyik leglenyűgözőbb olasz téren a Pizza Duomo-n, amelyet csodálatos és elegáns, barokk stílusú épületek ölelnek körbe. Annak ellenére, hogy a székesegyház felújítás alatt áll, ez semmit sem vont le varázsából. Megcsodálhattuk az ókori Görög Birodalom egyik legnagyobb színházát, a Teatro Greco-t, ami eredetileg I. Hiero uralkodása idején, Kr.e. 470 körül épült és itt mutatták be Szophoklész és Euripidész műveit először. A görög színház romjain túl ellátogattunk a Neopolisz Régészeti Park egyik legismertebb látványosságába a mesterséges eredetű 23 méter magas és 65 méter hosszú Dionüsziosz füle elnevezésű barlangba. A barlang az alakjáról kapta nevét, amelynek akusztikája valóban egyedülálló. A görög színháztól tovább haladva felfedeztük a római amfiteátrum romjait. Ahonnan gyönyörű panoráma tárult a szemünk elé.
A városból három hídon keresztül juthatunk el az Ortigia – szigetre, ahol gyönyörködhettünk a Fonte Aretusa-ban egy híres édesvízi forrásban, amely egy tóba ömlik. Ennek a tónak a közepén egy vadon élő növény áll, ami állítólag évezredek óta itt nő. Egy ősi mítosz úgy meséli, hogy Artemisz istennő ebbe a forrásba varázsolta Artemisz nimfát, hogy megmentse, miközben a görög Alfeiosz folyóisten elől menekült. Nem hagyhattuk ki sziget végében fekvő Maniace várat és az onnan nyíló lélegzetelállító tengerparti kilátást. Egy izgalmas, csodálatos élményekben gazdag nap után tértünk haza.
Október 23-án, csütörtökön az egészséges életmódról, az egészséges ételekről hallgatunk meg egy előadást, majd a diákok kvíz formájában adtak számot megszerzett ismereteikről. A délelőtt workshop-pal folytatódott. A diákok prezentációt készítettek vegyes csoportokban azokról az alapelvekről, amelyek az egészséges életmódhoz szükségesek. Délután a Ragusa öbölbe buszoztunk, ahol ismét élvezhettük a homokos tengerpartot. Röplabdáztunk, úsztunk és mindenféle játékos feladatokban vettünk részt. Az este közös tanári vacsorával zárult Modica fényeiben gyönyörködve.
És végül eljött az utolsó, záró nap is… Pénteken, október 24-én egy előadást hallgathattunk meg a Slow Foodról, majd ezt követte egy kahoot kvíz. A diákok előadást tartottak az egészséges életmódról és bemutatták az elkészült receptjeiket. Az esti záró rendezvény keretében a résztvevők átvették tanúsítványaikat, tanárok, diákok könnyes szemekkel búcsúztak ismét egymástól a következő találkozásig, amelyre Görögországban, Kavalában kerül sor 2026. februárjában.
A fogadó iskola vendégszeretete, az átélt élmények, a megszerzett ismeretek, az itt kötött barátságok, kapcsolatok egy életen át el fognak kísérni mindannyiónkat.
Partnerek a projektben:
- I.P.S. Principi Grimaldi Középiskola, Modica
- 4th EPAL KAVALAS, Kavala
- Arif Molu Középiskola, Kayseri
- NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium, Nyíregyháza
GALÉRIA
Eramus+ Szícilia Modica







