SZC logo

Nyíregyházi Szakképzési Centrum

OM kód: 203045/008 | 4400 Nyíregyháza, Család utca 11.

Intézmény logo

NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokÓrarendKRÉTA

Hírek

2024. febr. 20.


Illés Ilona

  Megemlékezés az Ápolók Napjáról

  Az egészségügyi szakdolgozók munkájának megbecsülését fejezi ki, hogy az Országgyűlés a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014-ben február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította.

  Megemlékezés az Ápolók Napjáról

  A Magyar Ápolók Napját Kossuth Zsuzsanna születésének napján ünnepeljük. Ezen alkalomból iskolánkban is megemlékezünk munkásságáról.

  Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének, mely 4 évvel megelőzte Florance Nightingale tevékenységét. Irányításával pontosan meghatározták a szükséges kórházi felszereléseket, biztosították a kötszer ellátást, általános érvényű rendszabályokat fogalmaztak meg, és betanították az önkénteseket.

  Meszlényiné Kossuth Zsuzsanna 1817. február 19-én született Sátoraljaújhely Barátszere nevű városrészében, Kossuth László ügyvéd és Wéber Karolina ötödik gyermekeként. Az első és egyetlen fiúgyermek a családban Kossuth Lajos, akinek Kossuth Zsuzsanna a legkedvesebb húga, bizalmasa volt. Rokon lelkek, szinte elválaszthatatlanul ragaszkodtak egymáshoz. Zsuzsanna, aki maga is igen éles látású, tanulékony, intelligens, logikus gondolkodású, sok mindenben segítette a bátyját, s rengeteget tanult tőle. 72 kórházban fordult meg élete során, önkéntesekből toborzott ápolói csoportokat, elkülönítette a hadi sérültek és az egyéb betegek gondozását. Ő maga is ápolta a sebesülteket, sőt lelki vigaszt is nyújtott nekik. Gondoskodó figyelme még a betegek elhelyezésében is megnyilvánult. Odafigyelt arra is, hogy az egy falubeliek lehetőleg ugyanabba a szobába kerüljenek. Nemcsak a sérült magyar honvédeket, hanem a kórházi ellátásra szoruló osztrák katonákat is ápolta. Három hónapig járta az országot, nemcsak ellenőrizte a kórházak működését, hanem újabb szükségkórházakat is létrehozott. Munkásságának fénypontját az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején érte el. Olyan színvonalas betegápolási rendszert vezetett be, ami nem csak Magyarországon, hanem egész Európában egyedülálló volt. Néhány évvel később ugyanezt a munkát végezte az angol Florence Nightingale is a krími háború idején, aki világszerte ismert, emblematikus alakja az ápolás ügyének. Kossuth Zsuzsannát 1849-ben nevezték ki országos főnővérré.

  Ápolói hitvallását a következőkben fogalmazta meg:

  „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.”

  A végsőkig kitartott önként vállalt hivatása mellett. Hivatástudata példaértékű, megbecsülendő, a jelen és a jövő ápolói számára követendő. Tisztelettel őrizzük emlékét!

  Borbélyné Magyar Beatrix és Illés Ilona

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Smink- és frizurakészítő verseny

  Smink- és frizurakészítő verseny

  Kolis hajköltemények és smink

  2024. ápr. 18.


  Bényei Ildikó

  HEBE németverseny

  HEBE németverseny

  Es weihnachtet schon

  2024. ápr. 17.


  Varga Györgyné

  Elsősegélynyújtó verseny - Területi forduló

  Elsősegélynyújtó verseny - Területi forduló

  2024.április 13-án került megrendezésre a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezete által rendezett felmenő rendszerű elsősegélynyújtó verseny területi fordulója.

  2024. ápr. 15.


  Vitál Andrásné


  Partnereink

  SZC logo

  Nyíregyházi Szakképzési Centrum


  NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium

  4400 Nyíregyháza, Család utca 11.

  Telefon: +36701996735

  E-mail: titkarsag@zay.hu

  OM azonosító: 203045/008

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000936


  2024NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium