Kollégiumunk

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma épületében kapott helyet kollégiumunk is.


Vidéki tanulóink részére már több, mint harminc éve biztosítjuk a kollégiumi ellátást, mely alapvetően ingyenes, kizárólag az étkezésért kell fizetniük a diákoknak. 160 férőhelyesek vagyunk, és nem csupán zaysok számára biztosított az elhelyezés, hanem más iskolákból is jönnek hozzánk tanulók. A lányok szobái az épület első és második emeletén kerültek kialakításra: 2 négy- és 24 nyolcágyas szobákban laknak. A mellékhelyiségeket – zuhanyzókat, mosdókat – közösen használják mindkét emeleten, melyek 2016-ban lettek felújítva.
A tanulást két szilenciumi teremben, tanári felügyelet mellett oldjuk meg. Egy számítógépterem is kialakításra került még 2000-ben, mely az iskolai feladatok elkészítésére szolgál, valamint a szülő külön kérésére a diákok is hozhatnak be notebookot, melyek használatára külön szabályok vonatkoznak. A jó tanulmányi eredményt elért tanulók a szobáikban tanulhatnak.
A szabadidő eltöltésére a diákok rendelkezésére áll: konditerem – melyet egy sikeres pályázatnak köszönhetően rendeztünk be kondicionáló gépekkel – billiárd szoba, stúdió, alkotó kör. Az étkezést az iskolában található ebédlőben oldjuk meg, de kollégiumunkban lehetőségük van a diákoknak a földszinti diákkonyhában ételt melegíteni és ott is étkezni.

A nevelőtanári feladatokat hat főállású pedagógus látja el, akik közül történelem, matematika, fizika, német és egészségügyi szakmás tanárok tudnak segíteni a diákoknak a tanulásban. Kötelező foglalkozásaink témájának megválasztásánál a diákok személyiségfejlesztésére, tanulási nehézségek segítésére, konfliktuskezelésre fektetünk nagy hangsúlyt. Hagyományt teremtő rendezvényeink megszervezése minden csoportnak feladatot ad.

Kollégiumunkban a kezdetektől működik a Diákönkormányzat, melynek tagjai az egyik kolléganő segítségével-irányításával havonta különböző programokat szervez a tanulóknak. A DÖK törekszik rendezvényeivel a kollégiumi hagyományok megteremtésére, ápolására is. Rendszeresen ülésezik, amikor alaposan megbeszélik a soron következő rendezvényeket. A kollégium valamennyi lakója bekapcsolódhat a szervezésbe, a programok népszerűsítésébe.Vannak hagyományos rendezvényeink, de minden évben megpróbálunk új szabadidős tevékenységeket, programokat kitalálni.Rendezvényeinket, programjainkat plakátokkal, meghívókkal is népszerűsítjük.

A kollégiummal szembeni elvárások: amíg a gyermek szüleitől távol van, a kollégium részesítse védelemben, pótolja a hiányzó család gondoskodását, és biztosítsa számára a mindennapi ellátást, valamint a felkészülés, a tanulás, az egészséges életvitel feltételeit, továbbá kapja meg a felkészüléshez a megfelelő szaktárgyi segítséget. Mi igyekszünk mindezeknek maradéktalanul megfelelni.