Határtalanul Erdélyben

„Kőbe zárt múltunk” kutatása jegyében…


A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma megnyerte a Határtalanul pályázatot, ezáltal a 10.C és mi 10.A négy kísérő tanárral, Vargáné Nemes Ildikó Igazgatónővel, Dr. Balázsné Bódi Mária osztályfőnökünkkel, Nagy Ilona tanárnővel, a 10.c osztályfőnökével és Simon Miklós tanár úrral utaztunk el október 5-től 9-ig Erdélybe.
1. nap Nagyváradon voltunk, ahol a Püspöki Palotát látogattuk meg. A barokk stílusú Szent Anna templomban legjobban a hatalmas csillár, és a túldíszítettség maradt meg bennünk. Következő megálló helyünk Kolozsvár volt, ahol a főtéren megnéztük a Szent Mihály templomot, Fadrusz János Mátyás szobrával , utána elsétáltunk a Farkas utcai református templomhoz, s a Bánffy palotához. Körösfő középkori kazettás mennyezetű református templomát is megtekintettük. A késő esti órákban érkeztünk Mezőmadarasra a szálláshoz, ahol családias fogadtatásban volt részünk.
2. nap Marosvásárhelyen a szecessziós Közigazgatási –és Kultúrpalota megismerésével kezdtük napunkat. Majd a római katolikus templom megtekintése következett. Ezután Szovátára látogattunk el, ahol fentről nézhettünk le a Medve tóra. Innen Korondra mentünk, ahol az osztályok népi ajándéktárgyakat, helyi jellegzetességet vásárolhattak.
3. nap reggel a református lelkész idegenvezetőnk egy rövid istentiszteletet tartott, és a templom történetét mesélte el. Ezt követően a Kegytemplomba és Kolostorba látogattunk el Csíksomlyón, ahol az osztály egy része imádkozott. Mádéfalván Simon Miklós, az iskolánk földrajz és történelem szakos tanára egy verset szavalt el a hősök emlékére. A kedvezőtlen időjárás miatt a program változott, így megnéztük az ezer éves határt a Gyimesben. Az osztály nagy része 95 lépcsőfokot mászott meg, ahol gyönyörű kilátás tárult elénk. Busszal felmentünk, a Bucsin-tetőre. Volt aki fotózkodott, és volt aki Simon tanár úrral hógolyózott, élvezve az októberi tél örömeit. A Gyimesi bobpályán is szórakoztunk egy kicsit.
4. nap Segesváron elsőként a Segesvári Líceumból jött diákokkal koncert előadást néztünk meg. Ezt követően a helyi töri szakos tanár körbevezetett minket a város egy részén, és megmutatta az Óratornyot. Mesélt a város fejlődéséről. Petőfi Sándor szobránál tartott beszámolót az 1848-49-es szabadságharc és forradalomról, nagy költőnk életéről. Mécsest és egy koszorút helyeztünk el az emlékműnél. Simon Miklós tanár úr egy verset szavalt el megemlékezésül, és el is énekeltünk egy dalt közösen. Ezzel a nap véget is ért.
Az 5. napon a Tordai Sóbányában kezdődött az utunk, ahol egy kedves idegenvezető körbevezetett, és elmesélte, hogy is alakult ki ez a sóbánya. Ezt követően a Válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány Néprajzi Múzeumába mentünk el. A nap záró programjaként Bonchidára utaztunk, ahol a Bánffy kastélyt nézhettük meg, és járhattuk körbe kívül, ugyanis belül építkezés alatt van. Ezalatt az 5 nap alatt rengeteg látnivalót, és nevezetességeket nézhettünk meg. Sokan közülünk először volt külföldön. Gazdag programon vettünk részt és biztos, hogy felejthetetlen élmény volt mindenkinek.

Pataki Dominika és Varga Barbara, 9.a

A teljes galéria elérhető a fenti képre vagy ide kattintva…