A vajai Vay-várkastély és Múzeum

A vajai Vay-várkastély és Múzeum meglátogatása 2019. május 22-én.

A Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményének intézményvezetője, Molnár Sándor invitálta meg iskolánk két csapatát: Kósa Andrea, Kósa Zsófia, Takács Boglárka, Óbert Hajnalka a 11.b-ből, illetve Pál Szilvia, Rémik Szabolcs, Imru Beáta, Deák Dorina a 10.b osztályból. Felkészítő tanáraink is velünk jöttek: Borbélyné Magyar Beatrix tanárnő és Simon Miklós tanár úr. A téma főleg iskolánk névadójához, Zay Annához kapcsolódott.
Megérkezésünkkor Tanár úr történelmi visszatekintéssel a múltba „repítette” csapatainkat. Megtudhattuk milyen stílusban épült a várkastély, mi a Vayak címere, melyik híres csata jelenete van a lovagterem mennyezeti freskóján, ki volt kuruc Vay Ádám és hányszor járt a nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc a kastélyban. Sétáltunk a szoborparkban és megállapítottuk, hogy a várkastély és környezete szépen fel van újítva.
Vendéglátóink nagy szeretettel fogadtak minket. Magas színvonalon demonstrálták számunkra a gyógy- és fűszernövények különböző felhasználási módjait. Legelőször is belépve a múzeumba egy esztétikusan megterített asztal fogadott bennünket. Megízlelhettünk eltérő gyógyfüvekből készült lekvárokat, frissítőket. Sokunk számára meglepően ízletes volt az orgona virágából készült hűsítő, de kóstolhattunk különféle lekvárokat mentából, cseresznyéből vagy somból készítve.
Ezt követően, Dr. Bodnár Zsuzsanna muzeológus elismerésre méltó előadását hallgathattuk meg a „Gyógy-és fűszernövények a magyar népi gyógyászatban és gasztronómiában” címmel. Engem főleg az ragadott meg, amikor arról beszélt, hogy a szabolcsi parasztember életében az étkezésnek is rendje volt, pl. tudták előre milyen ételt esznek kedden és csütörtökön. Az is érdekes volt, ahogyan a különböző nemzetiségek, vallások étrendi szokásait bemutatta vagy éppen az ünnepi asztalra kerülő ételekről beszélt. A performansz olykor érdekfeszítő, máskor vérpezsdítő volt.
Majd egy játékos növényfelismerés (13 különféle fűszernövény) után betekintést nyerhettünk a múzeum területén elnyúló Herbáriumba. Itt különféle növények és hajtásaik fogadtak bennünket. Ezen gyógyfüvek gondozója széleskörű tájékoztatást adott róluk. (Talán Zay Annának is ilyen kiskertje lehetett a 18. század elején.)
Ezek után az intézmény dolgozói kifogástalan ebéddel készültek csapatainknak. A látogatás tematikáját betartván ezek az ételek rebarbarával, tárkonnyal és zsályával voltak ízesítve.
Végezetül kaptunk emléklapokat, könyveket és újabb meghívást a múzemba. Ha már Vay Ádám és Zay Anna házastársak voltak, miért is ne lehetne egy szakmai kapcsolat a múzeum és az iskolánk között?
Ottlétünk utolsó perceiben gomolyfelhők gyűltek felénk és eleredt az eső. Ámbár ez sem törölte le arcunkról a mosolyt, hiszen a visszafelé vezető út is ugyanolyan fantasztikus hangulatban telt, mint amilyen az egész program volt. Képek a galériában!
Köszönjük a tartalmas vendéglátást a múzeum munkatársainak!
Óbert Hajnalka 11. b osztály

További képek elérhetőek a fenti képre vagy ide kattintva…