“Én nem vagyok magyar?”

azaz Esszéíró pályázat és szavalóverseny a Zayban!
2018. november 22-én immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Nyíregyházi Szakképzési Centrum legnagyobb humán jellegű versenye, amely azzal a céllal jött létre 2015-ben, hogy lehetőséget adjon a szakképző intézményekben tanuló – a történelem, a társadalomismeret és az irodalom iránt érdeklődő, tehetségét megmutatni vágyó – fiataloknak. Az a szándék is vezérelte a szervezőket, hogy lehetőséget biztosítsanak évente egy alkalommal a Centrum humán munkaközösségeinek és a téma iránt érdeklődő tanárok és tanulók találkozójára. Az idei évben iskolánk által szervezett versenyen több mint száz érdeklődő vett részt.


A versenyfelhívás idei kategóriái:
1. Esszéírás vagy interjúkészítés
2. Versmondás
A rendezvény minden alkalommal a hazaszeretetre nevelés jegyében zajlik, ám szűkebb témája tanévenként változik. Ebben az évben ez a téma: az önzetlenség, az önfeláldozás volt. A pályázók nemcsak esszét, hanem – ezúttal újdonságként – interjút is készíthettek olyan „névtelen” hőssel, akár egyszerű emberrel, aki naponta kockáztatja az életét másokért, esetleg egyszer vált csak „hőssé” élete során, ám az könnyített mások sorsán, vagy éppen megváltoztatta embertársa életét. Ezért lett a 2018-as év versenyének mottója: „Ki szívét osztja szét!” Az elkészült művek hétköznapi emberekről szóltak (tanárokról, nevelőkről, ápolókról, tűzoltókról, mentősökről, vagy épp a szomszéd bácsiról, nagyszülőkről illetve rokonokról stb.), akik naponta csalnak mosolyt mások arcára.
A versenyre mindkét kategóriában összesen 44 nevezés érkezett: 26 esszét (illetve interjút) juttattak el a bírálóbizottság tagjaihoz, s 18 tanuló jelentkezett a szavalóversenyre – az NYSZC hat iskolájából: a Bánkiból, az ÉVISZ-ből, az Inczédyből, a Sipkayból, a Széchenyiből, s természetesen az idei anyaiskolából, a Zayból.
Az idei év legjobbjai esszé, illetve interjú kategóriában:
I. helyezett: Tóth Fanni (ÉVISZ)
II. helyezett: Ignéczi Nikoletta (Zay) és Szaniszló Lajos (Inczédy)
III. helyezett: Pál Dominik (Széchényi), Terdik Krisztán (Bánki)
A Nyíregyházi POK különdíját kapták: Ágoston Kitti (Sipkay) , Tóth Bence (Inczédy)
Az idei év legkiválóbb szavalói:
I. helyezett: András Gergő (Inczédy)
II. helyezett: Naményi Zsolt (Zay)
III. helyezett: Peres Máté (Inczédy)
IV. helyezett: Zsadányi Erik (Széchenyi)
Zsűri elnöki különdíjat kapott: Moldván Dorina (ÉVISZ)
A Nyíregyházi POK különdíját kapták: Dancs Dénes és Varga Ildikó (Zay)

A verseny szervezői Hegedűs Renáta, a Zay magyar nyelv és irodalom szakos tanára, valamint Szegedi Józsefné, az Inczédy történelem-angol szakos tanára volt.
További fényképek elérhetők ide vagy a fenti fényképre kattintva…