e-Figyelő

Véget ért az e-Figyelő környezet-nevelési verseny!

Ez nem egy szokványos verseny volt, azt hittük, hogy olyan totó-szerű lesz, de nem, egyáltalán nem…
2018. február végén kezdődött és május 29-én volt a döntő. Három online forduló mindig 6 feladattal, plusz a budapesti döntő. Elég kemény, még így visszagondolva is.
Az első fordulóban kémsejtekké váltunk, és „utaztunk el” Kongóba, ahol olyan dolgokat tanultunk meg, amit soha az életben nem akartunk megtudni. Most először gondolkoztunk el azon, hogy miből is van a telefonunk. Aztán amikor rájöttünk, hogy hogyan szerzik be, finoman szólva meglepődtünk és elcsodálkoztunk, hogy az ember képes ilyeneket megtenni a profi érdekében.
Aztán a második fordulóban már nekünk is tervezni kellett egy telefont, mely a „SUPER Y” nevet viselte. Feladta a leckét, de megbirkóztunk vele. Ebben a fordulóban kellett megtalálni az iskola legrégebbi még üzemképes telefonját, ami hosszas keresés után Editke nénié lett.
A harmadik fordulóban többek között az ENSZ Közgyűlésének kellett egy vlogot küldeni a felgyorsult technikai fejlődés lehetséges negatív következményeiről.
Az utolsó megmérettetés a szóbeli döntő volt, ahová a 303 jelentkezett csapatból a legjobb 10 került. Itt az volt a feladat, hogy mutassuk be a többi döntőbe jutott csapatnak, hogy mit tanultunk a verseny ideje alatt, és ezt mi színpadias jelenetekben adtuk elő. Még díszleteket is vittünk, pl. infúziós állványt, szájmaszkot (köszönet Elza tanárnőnek), illetve egy óriási Afrika térképet, amit az osztályunk készített. A zsűrinek és a versenytársaknak is nagyon tetszett. A döntőbe a hatodik helyen jutottunk be, végül a harmadik helyet szereztük meg és ezzel nyertünk egy egynapos kirándulást az osztálynak.
Rengeteg mindent tudtunk meg a nagyvilágról és az emberi természetről. Olyan dolgokat fedeztünk fel, amikről azt sem tudtuk, hogy a Világon vannak. Jó érzés, hogy harmadikok lettünk egy országos versenyen, de személyes véleményem szerint a legjobb az volt, amikor az itthoni feladatokat csináltuk, közösen a csapat tagjai, mivel ez idő alatt jobban összekovácsolódtunk a csapattársaimmal, és rendkívül jó kapcsolatot építettünk ki. Szóval nekem a verseny legnagyobb nyereménye az új barátságok szövődése volt.
Csapatunk neve: Zay-Ökosok (Andi néni ötletéből). A csapat tagjai: Márta Noémi, Pál Szilvia és Rémik Szabolcs. A videóinkat megtalálhatók a youtube-on, a csapat nevét kell beírni.
Rémik Szabolcs 9.B