Színvonalas prezentációk Vácon

A XXI. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia a Váci Szakképzési Centrum Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezésében került megrendezésre 2018. március 26-27-én. A konferenciára beérkezett 79 pályázat közül választotta ki a független bíráló bizottság azt a 29 pályaművet, amelyek előadásra adott lehetőséget. Nem volt könnyű dolga a bírálóknak, hiszen egészségügyi témában 57, míg szociális témában 22 pályamunka közül kellett kiválasztaniuk azokat melyek előadásra kerültek.

Nagyon boldogok voltunk, amikor megtudtuk, hogy iskolánkból 5 pályázat nyerte el a zsűri tetszését.
Izgatottan érkeztünk Vácra. Ezt az izgatottságot a szervezők városnézéssel próbálták oldani, amely során megcsodálhattuk a Duna kanyart, Vác történelmi belvárosát valamint a Püspöki palotát is. Meglátogattuk a város egyik nevezetes múzeumát a Memento Mori-t, ahol a 18. századi Váci emlékek vannak kiállítva. A legnagyobb élmény és megtiszteltetés számunkra az volt, hogy a Városháza dísztermében adhattuk elő pályamunkánkat. A konferencia kezdetén, Vác város polgármestere és a püspök atya fogadta és köszöntötte a versenyzőket. Iskolánk méltán lehet büszke tanulóira, hiszen nem csak a zsűrit, hanem a szervezőket, részvevőket is elkápráztatta legnépesebb csapatával és a magas színvonalú prezentációkkal. Előadóink a konferencián való részvétel sorendjében:
Lakatos Enikő 12.C osztályos tanuló a vérvétel történetével kápráztatta el a bíráló bizottság tagjait, felkészítő tanára Varga Lászlóné. Márton Rita 1/15.A ápoló tanuló a sztómazsákkal való életről tartott előadást, felkészítő tanára Varga Lászlóné. Kanyó Alexandra 12.C osztályos tanuló a Heine-Medin kórról tartott előadást, felkészítő tanára Kósáné Somogyi Mária. Bíró Anita 1/15.A ápoló tanuló és Gajdos Vivien 2/14.A gyakorló ápoló tanuló a daganatos betegség utáni életről tartott előadást, felkészítő tanáruk Papp Miklósné. Oláh Regina és Nádasdi Renáta 1/15.B ápoló tanulók bemutatták a FIFOT egyesületet valamint a vakok és gyengén látók életéről számoltak be, felkészítő tanáruk Dr. Balázsné Bódi Mária.

Izgatottan vártuk az ünnepélyes eredményhirdetést, melyre kedden délután került sor. Én személy szerint nagyon örültem, mert utolsó alkalom volt, hogy iskolám hírnevét öregbítsem. A „Végtelen” jeligéjű pályamunkámat a zsűri az országos diákkonferencia I. helyezettjeként értékelte. Ez nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra, már csak azért is, mert a hagyomány szerint így a XXII. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferenciát iskolánk szervezheti meg, amelyre legutóbb 2008-ban volt példa. Iskolánkból Kósa Zsófia és Kósa Andrea 10.B osztályos tanulók pályamunkája „A lombikban fogant álmok” nem került a konferencián előadásra, a szervezők mégis a különleges témaválasztásáért ajándékkal jutalmazta meg őket. Felkészítő tanáruk: Szabó Elza.
Összességében fantasztikus két napot töltöttünk el és nagyon sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk.

Nyíregyháza, 2018. április 4.

Márton Rita, 1/15.A osztályos ápoló hallgató